Rawatan
● Penyakit kencing
manis biasanya ia merupakan suatu penyakit seumur hidup.
● Tujuan rawatan untuk penyakit kencing
manis ialah untuk melegakan simptom dan mengembalikan paras gula darah
kepada paras normal dan untuk mencegah komplikasi.
● Penyakit kencing manis yang dibiarkan
tanpa kawalan akan menyebabkan kerosakan buah pinggang, mata, kaki dan kulit.
●Cara mengawal
penyakit kencing manis termasuklah pemakanan, penjagaan berat badan, senaman dan ubat.
Pemakanan
Pengawalan pemakanan adalah penting untuk mengawal
diabetes. Pemakanan yang betul bukan setakat
mengelakkan makanan dan minuman yang manis sahaja.
v Pesakit
kencing manis harus makan 3 kali sehari setiap hari pada masa yang
ditetapkan.
v Makanan yang mengandungi kandungan fiber yang tinggi seperti roti, jagung, mi,
oat, biskut kraker yang tidak dimaniskan, chickpea, lentil dan sayur-sayuran harus
diambil.
v Makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi, misalnya gula yang telah
diproses, coklat dan madu harus dielakkan.
v Pengambilan lemak tepu harus dikekalkan pada paras minimum kerana
peningkatan pengambilan lemak akan meningkatkan risiko serangan penyakit
jantung. Elakkan daripada menggoreng makanan sebaliknya, pangganglah makanan anda.
v Pengambilan garam dan makanan yang masin harus dikurangkan seperti makanan kerepek, snek dan kacang tanah.
v Makanan pesakit kencing manis harus dirancang terlebih dahulu. Makanan haruslah
seimbang dan kandungan kalori dalam makanan haruslah tetap.
v Pengambilan kalori yang terkawal adalah baik untuk mengekalkan berat badan yang
normal.
v Pengambilan alkohol perlu dikekalkan pada paras minimum atau dielakkan kerana
alkohol akan mengubah paras glukosa darah.
ditetapkan.
v Makanan yang mengandungi kandungan fiber yang tinggi seperti roti, jagung, mi,
oat, biskut kraker yang tidak dimaniskan, chickpea, lentil dan sayur-sayuran harus
diambil.
v Makanan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi, misalnya gula yang telah
diproses, coklat dan madu harus dielakkan.
v Pengambilan lemak tepu harus dikekalkan pada paras minimum kerana
peningkatan pengambilan lemak akan meningkatkan risiko serangan penyakit
jantung. Elakkan daripada menggoreng makanan sebaliknya, pangganglah makanan anda.
v Pengambilan garam dan makanan yang masin harus dikurangkan seperti makanan kerepek, snek dan kacang tanah.
v Makanan pesakit kencing manis harus dirancang terlebih dahulu. Makanan haruslah
seimbang dan kandungan kalori dalam makanan haruslah tetap.
v Pengambilan kalori yang terkawal adalah baik untuk mengekalkan berat badan yang
normal.
v Pengambilan alkohol perlu dikekalkan pada paras minimum atau dielakkan kerana
alkohol akan mengubah paras glukosa darah.
Pesakit kencing manis harus mengamalkan pemakanan
yang seimbang. Mereka boleh memakan makanan yang dimakan oleh seisi keluarga,
tetapi dalam jumlah yang sederhana, dan mengelakkan gula-gula dan makanan manis
yang lain. Mereka tidak perlu membeli ‘makanan diabetes’ yang khas kerana
makanan ini adalah mahal dan tidak membawa banyak manfaat. Selain itu, terdapat
formula nutrisi yang khas untuk pesakit kencing manis yang tidak dapat mematuhi
gaya pemakanan yang disyorkan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk
mengingat bahawa pemakanan yang sihat ialah kunci kepada diet seorang pesakit
kencing manis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan